de BMCN

De geschiedenis

Nederland

Terug in de tijd ! 

met de Bullmastiff en zijn baas !

Rasstandaard

Algemeen: krachtig, met veel massa, maar niet lomp.

Schedel:

groot en vierkant vanuit elke hoek bekeken, met plooivorming als hij geïnteresseerd is maar niet in rust.

De voorsnuit:

is kort en de afstand van de neuspunt tot de stop moet bij benadering eenderde zijn van neuspunt tot de voorhoofd. De neusrug moet breed blijven tot de neuspunt.

Vacht:

Kort en hard, weerbestendig, vlak aanliggend.

Kleur:

gestroomd, zandkleurig of rood. De kleur dient zuiver te zijn. Een kleine witte aftekening op de borst is toegestaan. Andere witte aftekeningen zijn ongewenst. Een zwarte voorsnuit is essentieel, omhooglopend afnemend tot en zwart rond de ogen.

Beschrijving:

de oren zijn V-vormig naar voren gevouwen, hoog en ver uit elkaar aangezet en geven met de bovenkant van de schedel een vierkante indruk. De hals is zeer gespierd en van bijna dezelfde omtrek als de omvang van de schedel. De borst is breed en diep. De lendenen zijn breed en gespierd met diepe flanken. De dijen zijn sterk gespierd.

FCI standard nr. 157c – Goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de FCI op 23 en 24 juni 1987 te Jerusalem. – de volledige standaard is beschreven op de pagina ( Meer over de rasstandaard.

.

Ik ben een Bullmastiff , ik ben groot en kan wel 70 kg wegen als ik later groot ben. Ik eet rond de 550 gram brokken per dag en ga graag naar buiten.Minimaal drie keer per dag. Het liefst vaker en geen 10 min per keer.

Terwijl ik opgroei als pup moet men heel voorzichtig met mij zijn om dat ik er sterker uit ziet dan ik daadwerkelijk ben. Ik ben tussen de 9 KG en 13 KG als ik met u mee naar huis mag om bij mijn nieuwe familie te gaan wonen.

Ik mag eigenlijk helemaal niet zo veel en ver lopen, en de eerste week vind ik het fijner om alleen kennis te maken met mijn gezin. Waarom ” omdat ik ook niet al mijn entingen heb gehad. Ik zou sterk moeten zijn dat ben ik met u eens maar voorkomen is beter als genezen en wacht ik liever tot ik mijn tweede enting heb gehad.

Balletjes en ander speeltjes vind ik super interessant alleen de slidings die ik moet maken als ik achter de bal aan loop kunnen mij kapot maken ” daarom speel ik liever op mijn eigen tempo. Doe ik nou te gek en sta ik in race stand dan bent u daar om mij af te remmen en mij verplicht te laten rusten en lekker te slapen want mijn fokker zegt dat ik groei als ik slaap. 

Vaak als ik buiten ben op een veldje met andere harige ” die ik helemaal niet ken” lekker los lopend botsend en rollend weten eigenlijk niet wat zij mij aanrichten en u merkt dat pas als ik wat groter ben ” dan kan ik al blessures hebben opgelopen omdat mijn botjes nog te week waren voor dat zware spelen en lopen” 

Daarom vraag ik u ” houd mij rustig en loop matig met mij hiervoor is een schema wat je kunt volgen om mij uit te laten groeien tot wat ik moet zijn.

Mijn fokker vertrouwd mij u toe en ik vertrouw u dat u mij verzorgd , mij beschermd en dat u onvoorwaardelijk van mij zult houden. Want mijn liefde voor u is onkenbaar , ik zal van u houden , u beschermen en u troosten als anderen er niet voor u kunnen zijn. 

Liefs,

 

 

We gaan terug naar de negentiende eeuw

Oorspronkelijk is de bullmastiif een kruising van een mastiff en een bulldog waarbij getracht werd het maximum te halen uit de kracht van de bulldog en de lenigheid van de mastiff.

De Mastiff was oorspronkelijk een oorlogshond. De Engelse Bulldog, wiens voorouders uit Spanje kwamen werd in Engeland gefokt voor de hondengevechten. De  Bulldog van toen was niet de goede lobbes van nu. Hij was in uiterlijk hoger op de benen, minder zwaar gebouwd met een zwaar hoofd, bijzonder temperamentvol en een grage bijter.

De eerste honden werden gebruikt om ’s nachts stropers te vangen. In december 1924 erkende de Kennelclub het ras als zodanig en schreef de eerste Bullmastiff in het hondenstamboek. Later werd de hond gebruikt als waakhond, verdedigingshond en gezelschapshond.

 

 

 

Het karakter:

 Oorspronkelijk is de bullmastiff gefokt om stropers te pakken, met maar 1 doel  dat ze niet teveel werden toegetakeld zodat ze nog in redelijk goede toestand konden worden opgehangen. De honden waren dus getraind om te pakken, neer te leggen en vast te houden. Dit in tegenstelling waar ze nu voor dienen (het gezin)

 De Bullmastiff is van zichzelf lief en zachtaardig  maar je moet wel weten dat het pakken en neerleggen er genetisch ingebakken zit. Fokkers van nu houden er zeker rekening mee door karakters te vergelijken / observeren en informatie delen voor zij over gaan tot het fokprogramma. Dat wil zeggen dat de Bullmastiff van nu zeker de Bullmastiff van toen niet is.

Met kinderen zijn ze super lief wat niet wil zeggen dat je een bullmastiff met kinderen alleen mag laten (dat mag je trouwens ook met geen enkele andere hond doen).

 Meer nog dan andere honden is de Bullmastiff trouw en hij zal zijn roedel beschermen ten koste van alles (zijn gezin).

Het is een hond die veeleisend is wat betreft kontakt met de baas. Om hem een gezellig gezinsleven te bieden is dan ook een pre, en een kennelhond zal dan ook anders opgroeien als een hond in huis. Veelal hebben fokkers meerdere Bullmastiffs wat niet altijd samen gaat. Want wie zegt dat Bullmastiffs Roedeldieren zijn onder hun eigen soort en zelfs buiten hun eigen roedel kan hier snel op terug komen. 

 De Bullmastiff heeft ook een eigen mening  en hij zal dan ook niet klakkeloos bevelen opvolgen. Het vergt wat tijd maar zeker de moeite waard. Ze beslissen zelf wanneer ze er mee willen stoppen of überhaupt zin er in hebben. kortom noemen wij ze koppig.

Het is een fantastisch ras , dan nog is de Bullmastiff niet voor iedereen een geschikte hond. Begin er niet aan indien je geen ervaring hebt met honden in het algemeen en met molossers (zoals doggen, rottweilers, boxers) in het bijzonder..

Ga zeker niet alleen voor uiterlijk ( grof en groot ) of perse een reu , denk aan uw gezinssituatie. Staat iedereen achter het besluit van de keuze die u maakt om een Bullmastiff aan te schaffen. Het overkomen van liever lui dan moe is totaal aan het lijf geschreven van de Bullmastiff. De uitdrukking een wolf in Schaaps kleren past niet geheel in deze tijd maar weerhoud ze er ook niet van. Daarom word enige kennis van het ras zeer op prijs gesteld om dit als baas maar zeker ook als gezin op prijs gesteld. Het mag niet zo zijn dat de Bullmastiff door zijn geschiedenis of onkunde in de opvoeding alsnog op de lijst van de HR honden word opgenomen. Deze grote vriendelijke lobbesen behoren tot je beste vriend. Daarom ” Een Bullmastiff heb je niet voor even, maar voor zijn hele leven”

Onder het knopje rasstandaard laten wij u een kijkje nemen in de anatomie van de Bullmastiff. Ook kan u daar de beschrijving lezen vertaald vanuit het land van oorsprong .